Dr Tatjana Vidanović: Ovaj period treba iskoristiti za pojačanu fizičku aktivnost i čišćenje organizma od toksina

18. mart 2019. 09:00 Društvo Pirot Plus Online

Ovih dana na Zelenoj pijaci je bogata ponuda svežeg voća i povrća. Najviše je zelenog povrća - zelena salata, mladi luk, kupus, spanać, brokoli, mogu se naći i paradajz i krastavac, a uskoro će na tezgama biti i sezonskog voća.

S obzirom na veliki izbor sveže hrane koji nam je svakodnevno dostupan i polazeći od činjenice da je ovo idealno vreme za detoksikaciju organizma posle zimskog perioda, o regulisanju ishrane u ovom periodu razgovarali smo sa dr Tatjanom Vidanović, specijalistom higijene u Zavodu za javno zdravlje Pirot.

Dr Vidanović najpre savetuje da lepo vreme treba iskoristi za povećanje fizičkih aktivnosti i što češćeg boravka u prirodi. Ishranu treba bazirati na zelene biljke u cilju poboljšanja krvne slike i čišćenja organizma od toksina koje smo uneli tokom zime, a kada je meso u pitanju, prednost treba dati ribi.

U ovom periodu, dodaje dr Vidanović, preporučuje se što više sezonskog voća jer ga kasnije u svežem obliku nema. Pored svežeg voća i povrća voda je sastavni deo dijeta.

Dr Tatjana Vidanović napominje da u pravilnu ishranu spadaju i mlečni proizvodi sa manje od 4% masnoće i da ne treba izbacivati hleb iz ishrane. Hleb, ukoliko se radi o integralnom hlebu od pahuljica i celih zrna žitarice, je zdrav i koristan.