Kafeterija “Euphoria” - nova avantura i šoljica za pamćenje

13. decembar 2017. 09:00 Društvo Pirot Plus Online

Dobro poznati kafić “Euphoria” nedavno je počeo da radi kao kafeterija što sa sobom nosi određene promene u ponudi i kvalitetu. Mladi, vedri i uvek dobro raspoloženi zaposleni, koje predvode vlasnica Tijana Kostić i menadžer Aleksandar Krstić, došli su na ideju da “Euphoria” počne novu priču i svojim gostima ponudi kafu koja se priprema na poseban način, nove čajeve i druge napitke za pravo uživanje.

Kafeterija “Euphoria” ostvarila je saradnju sa kompanijom “Julius Meinl” u Beču, koja je vodeća kompanija za preradu kafe u Austriji, Italiji, Srednjoj i Istočnoj Evropi. Ova kompanija posluje u više od 70 zemalja i sarađuje sa 40.000 kupaca širom sveta. Kontrolu kvaliteta kafe i dalju obradu obavljaju stručnjaci za prženje i mešanje u Beču i Vićenci.

Aleksandar Krstić, menadžer, koji je inače završio Školu za barmene u Udruženju Barmena Srbije čiji je član, Školu za bariste u Sofiji i SCAE školu (Speciality Coffee Association of Europe ), kaže da sada u ponudi imaju Trieste blend kafu koja je kombinacija arabike 70% i robuste 30%.


  • U našoj kafeteriji pripremamo kafu na tri načina, Espreso, Francuska presa i Drip V60. Posle Nove godine uvešćemo još jedan način, takozvani Vakum pot, ističe Krstić.


Inače, postoje tri sorte kafe: arabika, robusta i liberika. Liberika je najmanje zastupljena u svetu, dok je arabika najzastupljenija, a za njom i robusta. Aleksandar Krstić nas je, predstavljajući novine u kafeteriji, upoznao i sa interesantim detaljima o kafi i njenoj pripremi u kafićima. Krstić navodi da arabika daje kiselost kafi, robusta daje punoću ukusa i sadrži više kofeina od arabike.


  • Espresso je najčešći način pripreme kafe. Temperatura šoljice iznosi 35-40 stepeni, a pritisak bojlera je od 0,9 do 1,3 bara, što je jednako temperaturi od 90 do 92 stepena. Pritisak automata pri ekstrakciji espresso kafe iznosi 9 bari. Način mlevenja i jedna njegova doza se podešavaju prema vrsti kafe - blendu. Preporučena gramaža za robustu je 6,5 g, a za arabiku 7,5 g. Arabika ima notu oštrine i kiselosti, dok robusta ima gustinu i čokoladni ukus. Krema se stvara usled mešanja ugljen-dioksida (CO2) i ulja koja se nalaze u kafi, kremu čini oko 200.000 mehurića CO2. Zabluda je da espresso ima postojanu kremu, to je odlika robuste. Debljina kreme iznosi 2 do 3 milimetra i boje je lešnika. Krem čini 10% espresso kafe. U kafi tražimo taj, tzv. body (gustina, jačina i masa). On se razlikuje od kafe do kafe zbog specifičnosti ulja. Konstantna gustina doprinosi punoći napitka i ublažava gorak ukus. Aroma je izražena i prefinjena, espresso aroma je očekivana zbog prisustva isparivih supstanci koje zahvataju kremu. Ceni se kiselost arabike, a krema se zadržava 2 minuta, dok jednu šoljicu espresso kafe čini 60-90 miligrama kofeina. Njen “životni vek” je svega 2 minuta i ispija se 20 sekundi nakon pripreme. Francuska presa i V60 koje trenutno imamo u ponudi daju kafi voćni ukus, sa manje kofeina, što je zdravije. Francuska presa ja alternativni način pripreme kafe, odredjena granulacija, temperature vode 92 stepena, okvirno 20g kafe za 350 ml napitka.

    Što se tiče Drip V60 koji je takođe alternativni način pripreme kafe, papirni filter se stavlja u konus, odredjena debjina papira, zatim se filter prelije sa malo vode kako bi izbegli papirni ukus, određena granilacija kafe, 12g kafe za 200 ml napitka, sipanje vode od centra ka periferiji filtera, temperature vode 95 stepeni, pre svakog sledećeg izlivanja treba sačekati oko tridesetak sekundi, a priprema treba da traje oko 3 minuta, objasnio je Krstić.



Prema njegovim rečima kod nas nije običaj da se piju takve kafe što je na Zapadu dosta izraženo, zato je njihova želja da ljudima približe ono što je popularno u svetu.


  • Težimo ka tome da budemo Speciality kafeterija. U ovom trenutku radimo obuku kadrova za Late art, popularno iscrtavanje izlivanjem mleka - kreme u kafu. To zahteva posebnu pripremu mleka, ne sme da prelazi 65 stepeni kako bi moglo da se izvede crtanje, a naši konobari su u ovom poslu prilično uspešni, kaže Krstić.


Kada su u pitanju čajevi, u ponudi imaju Hot toddy – čuveni škotski čaj sa alkoholom. To je, u stvari, topli koktel za koji u Eforiji koriste rum, mešavinu čajeva sa dodatkom voća i sirupa raznih voćnih ukusa.

Uskoro će gosti moći da uz kafu ili čaj poruče krofne, kroasane i mafine.

Interesovalo nas je, na kraju, i da li će imati posebne organizacije vikendom? Krstić najavljuje da će to biti tematske večeri, petkom kokteli, a subotom promocije vina.

Vlasnica Tijana Kostić ovom prilikom pozvala je sve građane da dođu i popiju čaj ili kafu, a ljubazno osoblje će svojim umetničkim izražajem u šoljici kafe svakako izmamiti osmeh.