Mraz najviše oštetio vinovu lozu i koštičavo voće

17. maj 2016. 12:30 Privreda Pirot Plus Online

Mraz koji je pre dve nedelje pričinio štete poljoprivrednim proizvođačima umanjio je rod najviše kod vinove loze i koštičavog voća. Prema rečima Ljubiše Đorđevića, stručnog savetnika Poljoprivredne savetodavne stručne službe istakao je da je vinova loza stradala na površini od 70% do 80%, a kod višnje, šljive i trešnje došlo je do izmrzavanja na značajnoj površini, a i orasi su u potpunosti stradali na pojedinim područjima.

- Trenutni uslovi odgovaraju razvoju određenih patogena zato vinogradari treba da, na površinama gde je ostala neoštećena vinova loza i ponovo pusta iz spavajućih pupoljaka, primene odgovarajuće mere od sprečavanje pepelnice. Plemenjača se još uvek ne pojavljuje, ali sa povećanjem noćnih temperatura možemo da je očekujemo. Kod voćarskih kultura su aktivne lisne vaši i voćari moraju da sprovode mere zaštite kako bi očuvali lisnu masu bez obzira na štete koje je mraz pričinio. Što se tiče ratarskih kultura imali smo izmrzavanja kod kukuruza, onaj lisni deo, međutim kukuruz je biljka koja se regeneriše tako da je neoštećen i zdrav središnji deo i sada imamo razvijanje ove kulture. Kod pšenice i ječma imamo prisustvo žitne pijavice tako da ratari treba češće da obilaze svoje uslove i eventualno da primenjuju neke od insekticida, naveo je Đorđević.

I pšenica je sada u najosetljivijoj fazi, kako kaže Đorđević u početku klasanja, tako da u narednim danima treba uraditi tretman i nekim od fungicida, što treba ponoviti posle desetak dana. Generalno, uslovi su za sada takvi da pogoduju i razvoju korova na svim gajenim kulturama tako da tamo gde su veće površine treba sprovesti hemijski tretman, naročito kod kukuruza kako bi doprineli boljem i zdravijem razvoju gajenih kultura.