Nove stipendije za nove profile u Mlekarskoj školi - Prehrambeno-biotehnološki tehničar i Prerađivač mleka

13. jun 2024. 11:21 Društvo Pirot Plus Online

Na sednici Školskog odbora Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota doneta je odluka o dodeli stipendija učenicima koji upišu obrazovne profile prerađivač mleka i prehrambeno-biotehnološki tehničar. Petoro najboljih učenika obrazovnog profila prerađivač mleka i petoro prehrambeno-biotehnoloških tehničara dobiće vredne stipendije u iznosu od 7000 dinara mesečno, u skladu sa Pravilnikom o stipendiranju učenika, koji je usvojen na istoj sednici.

Mlekarska škola je u poodavno poznata po stipendiranju učenika, što kroz smeštaj i ishranu u domu učenika, posredovanja između socijalnih partnera i učenika, kupovini HTZ opreme... Međutim, koliko je meni poznato, ovakav vid stipendije još nije zabeležen kod nas u Srbiji. Sredstva za stipendiranje biće obezbeđena iz sopstvenih sredstava. Što se tiče novog obrazovnog profila možemo reći da će u novoj školskoj godini od 1.9.2024. u Mlekarskoj školi učenici moći da savladavaju program za obrazovni profil Prehrambeno – biotehnološki tehničar. Reč je o profilu idealnom za sticanje znanja i veština za proizvodnju prehrambenih proizvoda, koji osposobljava učenike da nakon završetka školovanja budu konkurentni na tržištu rada, da nastave školovanje ili pokrenu sopstveni posao. Mnogi kažu da je to je obrazovni profil budućnosti. Učenici koji upišu ovaj obrazovni profil imaće priliku da stvaraju, istražuju, kombinuju, da postanu stručnjaci koji će oblikovati budućnost hrane i ishrane, rekao je direktor škole Nenad Đorđević.

Prehrambena tehnologija je uvek težila ka novim proizvodima, kombinacijama hrane, dobijanju novih ukusa. Biotehnologija je uvek težila otkrivanju tajni mikrobioloških procesa i korišćenju mikroorganizama u proizvodnji i preradi hrane. Spoj ove dve discipline daje novi obrazovni profil PREHRAMBENO-BIOTEHNOLOŠKI TEHNIČAR.

Da li ste znali da bakterije mogu biti korisne? Da li ste znali kako nastaju buđavi sirevi? Zašto hleb narasta? Kako od mleka nastaje jogurt, kiselo mleko? Kako od ječma nastaje pivo, od grožđa vino? Zašto se slatkiši tope u ustima? Na ova i mnoga druga pitanja učenici će dobiti odgovore kada upišu ovaj obrazovni profil.

Mlekarska škola ima, pored mlekarske i pekarske radionice, dobro opremljene hemijske i mikrobiološke laboratorije, tako da će svi učenici koji se opredele za ovaj obrazovni profil imati idealne uslove za sticanje vrhunskih znanja iz oblasti proizvodnje i prerade hrane.“

*Mlekarska škola "Dr Obren Pejić"